Samsung Galaxy S24 recension: den mest kraftfulla bland kompakta smartphones

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

Med den nya Galaxy S24-serien stod Samsung inför en betydande utmaning: att kunna göra något bättre än den utmärkta S23, som vi uppskattade så mycket förra året. För poängen är denna: hur kan du förbättra smartphones som redan är praktiskt taget perfekta? Jo, förutom Samsung Galaxy S24 Ultra har ögonen hos alla teknikentusiaster varit fokuserade på de minsta i familjen, som kommer med nästan oförändrade dimensioner och design, men med en förbättrad och lite större skärm, och den mycket fruktade Exynos 2400.

Ingen mer Qualcomm-processor, därför, åtminstone för S24 och S24+, och, tro mig, kritiken angående detta val av märket har verkligen varit många. Vi har provat Samsung Galaxy S24 ett tag och nu är vi redo att berätta om det är värt att köpa eller inte och framför allt om övergången mellan S23 (med Qualcomm) till S24 (med Exynos) är vettig.

Samsung Galaxy S24 recension: liten och kraftfull

Samsung Galaxy S24 videorecension

Design och ergonomi

estetiskt, Samsung Galaxy S24 fortsätter att följa den designlinje som varumärket introducerade för två år sedan. Även i år är nyckeln till den "lilla" i Samsungs nya sortiment att erbjuda en smarttelefon i toppklass med mycket kompakta dimensioner.

I huvudsak ökar måtten med mindre än en millimeter men samtidigt ökar skärmens diagonal jämfört med föregående generation tack vare ett utmärkt jobb med att optimera ramarna. Det finns också få nyheter när det gäller materialen, som inte innehåller titan som i Ultra-varianten, men som ändå innehåller en ram i Armour Aluminium 2 och Gorilla Glass Virtus 2 både fram och bak.

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

också Samsung Galaxy S24 sedan är den IP68-certifierad för vatten- och dammbeständighet och liksom alla nya komponenter i sortimentet är den delvis gjord av återvunnet material.

Kort sagt, det är utan tvekan den bekvämaste och lättaste modellen att använda, och även om många kanske "kritiserar" att den ser mycket ut som en iPhone så måste det sägas att det storleksmässigt är den modell jag föredrar bland de tre nya Samsung-smartphones.

Visa

En av de viktigaste innovationerna av Samsung Galaxy S24 den ligger i displayen som, tack vare ett utmärkt jobb med att avsluta ramarna, i år har ett förhållande mellan skärm och yta på 90.9 % (till skillnad från 86.8 % av S23). Om du har läst vår S23-recension kommer du säkert ihåg att en av de största kritikerna vi gjorde mot förra årets smartphone var relaterad till displayens synlighet i direkta ljusförhållanden.

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

Nåväl, dock Samsung Galaxy S24 den har inte samma antireflexbehandling som Ultra-varianten, med den nya panelen har detta problem lösts perfekt: displayen på den "lilla" från Samsung kan nu garantera en maximal ljusstyrka på 2600 nits, och det är nästan 1000 nits mer än föregående generation.

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

Det är uppenbarligen en skärm av typen Dynamic AMOLED 2X, FullHD+ kompatibel med HDR10+ och en variabel uppdateringsfrekvens mellan 24 och 120 Hz: kvaliteten är otvivelaktigt bra, färgerna är lysande, de perfekt kalibrerade vita färgerna stöder även den färgbaserade balansen i miljön .

Tyvärr har dock Samsung även i år bestämt sig för att begränsa hanteringen av uppdateringsfrekvensen lite: i inställningarna kan du välja att endast ställa in den dynamiska uppdateringsfrekvensen, eller 60 Hz, men det går inte att "tvinga" det att arbeta vid 120 Hz eller 90 Hz, för att få flyt, men också lägre förbrukning.

Hårdvara och prestanda

Nu när det gäller hårdvara och prestanda finns det några (halva) goda nyheter och några nyheter som ni alla känner till vid det här laget och som kan få en del människor att dra upp näsan. Den goda nyheten är att till skillnad från förra året, den här gången Samsung Galaxy S24 den är utrustad med UFS 4.0-minnen, mycket kraftfullare än UFS 3.0 som används i S23: det är dock synd att endast 256 GB-varianten kan dra nytta av dessa minnen, medan 128 GB-versionen fortsätter att använda UFS 3.1. Den andra nyheten är att till skillnad från S24 Ultra, Samsung Galaxy S24 och S24+ använder inte en Snapdragon 8 Gen. 3, utan den nya Samsung Exynos 2400 SoC.

Anledningen? Enligt min åsikt är det helt enkelt en fråga om priser, med tanke på att den sydkoreanska jätten tillverkar Exynos i egen regi. Och ja, det är kanske denna återgång till Exynos som kan hindra någon från att göra en generationsuppgradering, men i verkligheten är saker och ting inte så dramatiska: i dagligt bruk har Samsungs hårdvaruplattform visat sig vara mycket giltig, alltid snabb och reaktiv och tillåter exekvering av alla typer av operationer utan problem.

Samsung Galaxy S24 recension har prestanda kamera pris Italien foto foto prov rabattkupong

När det kommer till osminkad prestanda, Exynos 2400 från Samsung Galaxy S24 den gjorde inte ens besviken med poängen som erhölls i riktmärkena som i vissa fall också lyfte fram högre poäng än de som erhölls av Snap 8 Gen. 2 av S23.

Samsung Galaxy S24 recension har prestanda kamera pris Italien foto foto prov rabattkupong

Du märker det i GeekBench, du märker det i AnTuTu och du märker det i praktiken i alla benchmarkapplikationer: kort sagt, på pappret är Exynos 2400 snabbare än Snapdragon 8 Gen. 2, och det råder ingen tvekan om det.

Samsung Galaxy S24 recension har prestanda kamera pris Italien foto foto prov rabattkupong

Det som förändras är hanteringen av frekvenserna för de olika CPU-kärnorna, som med Exynos fortsätter att vara mer "konservativa" jämfört med Snap av en uppenbar anledning: att innehålla temperaturer. I alla fall Samsung Galaxy S24 det är en enhet som tenderar att inte överhettas i dagligt bruk, nästan aldrig ens i spel, men när processorn sätts under tryck under långa perioder (och systemet överstiger temperaturen på 45 grader), så uppstår termisk strypning som en sabel som minskar processorns driftsfrekvenser och minskar dess prestanda.

Låt oss dock vara tydliga: Samsung Galaxy S24 det är dock en snabb, snabb, mycket kraftfull smartphone och helt fri från mikrofördröjning också tack vare det utmärkta optimeringsarbetet som gjorts med One UI 6.1.

Kapselljudet är utmärkt, liksom den stereofoniska effekten, även om det finns några brister på anslutningssidan: till exempel är det inte kompatibelt med WiFi 7-nätverk (vi kommer över det) och med UWB-anslutning. Mottagningsmässigt förbättras det jämfört med förra året, men låt oss säga att det fortfarande inte är på nivå med en Motorola, vilket är min referenspunkt i Android-världen vad gäller mottagning.

kamera

Även om det kan tyckas att den fotografiska sektorn Samsung Galaxy S24 är praktiskt taget identisk med den förra generationen, i verkligheten finns det stor innovation med den nya smarttelefonen, men låt oss fortsätta i ordning.

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

Huvudkameran använder en 50 megapixel sensor, med stabiliserad F/1.8-optik, och flankeras av en 12 megapixel F/2.2 ultrawide utan AF och en 3 megapixel F/10 1.39x telefotokamera med optisk stabilisering.

Den främsta nyheten ligger i bildprocessorn integrerad i SoC, som bearbetar bilder ganska annorlunda jämfört med förra året. I alla fall, på ett helt allmänt sätt, fotografierna tagna med Samsung Galaxy S24 de fortsätter att hålla bra kvalitet, i linje med vad man kan förvänta sig av en topp i sortimentet, och under bra ljusstyrka kännetecknas de fortsatt av ett bra dynamiskt omfång, utmärkta detaljer och en bra vitbalans. Men om du under åren har vant dig vid den superhöga mättnaden hos Samsung-smartphones, kan du med S24 bli besviken: varumärket har medvetet sagt adjö till sina supermättade färger, till förmån för mer naturliga bilder som tenderar lite mer mot varma toner.

Även på natten Samsung Galaxy S24 Det är bra, men ärligt talat, inte särskilt bra. Felet ligger framför allt på den ultravida (som jag bland annat hade velat se utrustad med autofokus) och telekameran: ultravidvinkeln saknar lite detaljer på grund av sin inte alltför ljusstarka bländare , och detta är också fallet för 3x zoom, men den här gången på grund av den något reducerade upplösningen.

Den främre kameran är utmärkt, som alltid, och videorna är bra, som kan spelas in med maximal upplösning på 8k vid 120 fps. I 4K vid 60 fps är det möjligt att använda alla objektiv men, till skillnad från vad som händer i S24 Ultra, går det inte att spela in i 120 fps i 4K utan endast i FullHD.

Programvara

Android 14 anpassad av One UI 6.1 och 7 års garanterade uppdateringar, både vad gäller operativsystemet och vad gäller säkerhetskorrigeringar. Kortfattat, Samsung Galaxy S24 (liksom alla andra medlemmar i serien) är en av de mest hållbara smartphones på marknaden och, med vissa beräkningar, kommer den att uppdateras till 2031.

Med tiden har Samsungs One UI lyckats gå från ett av de GUI jag minst gillade till mitt favorit-GUI, och i år är det berikat med den mycket omdiskuterade Galaxy AI, som integrerar en rad funktioner på alla nya S24:or som de utnyttjar den artificiella intelligensen från Samsung och Google.

Det är i alla fall ett extremt flytande och välstrukturerat GUI, som aldrig släpar efter och som är väldigt rikt på funktioner och anpassningsmöjligheter också tack vare Samsung GoodLock, som öppnar upp för en nästan oändlig värld av anpassningar.

All Galaxy AI: vad de artificiella intelligensfunktionerna är och vad de gör

Ett separat kapitel bör reserveras för ämnet artificiell intelligens, eftersom Samsung Galaxy S24-serien använder sig av funktionerna i stor utsträckning Galaxy AI under olika aspekter av daglig användning. Med utgångspunkt från önskan att bryta ned språkliga barriärer: Live översättning översätter texter och samtal i realtid, Tolk delar skärmen för att översätta konversationer från vivo mellan två personer, Chattassistent hjälper till att föra en konversation på ett annat språk genom att korrigera uttryck och tonfall och Samsung tangentbord översätter meddelanden och e-postmeddelanden i realtid.

Sedan finns det Notera assistent, som i Notes-appen kan sammanfatta schemalagda aktiviteter och skapa anteckningar på ett optimerat och mer förfinat sätt, och Transkriptionsassistent handlar om att transkribera, sammanfatta och översätta röstinspelningar. Samsung pratar sedan om en ny sökstandard som "det kommer att förändra hur Galaxy-användare upptäcker världen omkring dem": kallas Cirkel och sök, i samarbete med Google: efter att ha hållit ned hemknappen kan användaren ringa in, markera eller trycka på vad som helst på skärmen för att utföra en sökning utan att lämna appen de använder, med AI som tar hand om att tillhandahålla kontextuell information och svara på även komplexa frågor .

Sedan finns det en serie redigeringsverktyg ProVisual Engine, med hjälp av generativ AI för att höja den fotografiska upplevelsen. Redigera förslag föreslår de bästa redigeringarna för fotona du tar, Generativ redigering fyller delar av bakgrunden när du utökar dess konturer, flyttar personer och objekt i bilden och Omedelbar Slow Motion tar standardvideo och förvandlar den till slowmotion genom att generera ytterligare bildrutor.

Batteri och laddning

Batterisidan, Samsung Galaxy S24 den använder lite större 4000 mAh än förra årets 3900 mAh, som dock sköts på ett helt annat sätt på grund av Samsungs nya SoC som är mindre ekonomiskt energibesparingsmässigt jämfört med Snap.

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

I verkligheten varierar dock autonomin mycket beroende på typen av användning, och om energiförbrukningen under "normala" förhållanden är medellåg och ganska linjär, när du börjar trycka på gaspedalen kan Exynos bli ganska energikrävande .

I grund och botten har batteritiden försämrats jämfört med förra året, men har blivit mycket mer känslig för de typer av uppgifter som utförs: personligen, utan att oroa mig för mycket om förbrukningen, lyckades jag få cirka 5 timmars skärm på med Samsung Galaxy S24 medan jag med S23, återigen med min standardanvändning, nådde poco mer än 5 och en halv timmes skärm på.

Dålig laddning: Samsung Galaxy S24 det är den enda av de tre smartphones som stannar vid den traditionella 25w, men den stöder också omvänd trådlös laddning.

Pris och överväganden

Tillgänglig för köp från 17 januari med tillgänglighet från 24 januari, Samsung Galaxy S24 är prissatt till 929 € för 8/128 GB-varianten och av 989 € för 8/256 GB. Dessutom, fram till den 26 februari, genom att registrera din smartphone på Samsung Members kommer du att få en gratis laddare, ett fodral och en skyddsfilm för displayen.

Samsung Galaxy S24 liten kompakt recension funktioner kamera prestanda pris Italien foto foto exempel benchmark

Och jag ska säga dig genast: Jag gillar den här lilla killen. Det är en kompakt, behändig, kraftfull smartphone. Kameran kommer inte att vara på samma nivå som sin storebror Ultra och ja, den har en del utrymme för förbättringar, men den klarar ändå att ta bilder med utmärkt kvalitet.

Det är synd för Qualcomms övergivande till förmån för Exynos: Samsungs nya SoC har förbättrats mycket jämfört med de gamla versionerna, men den fortsätter att vara för energikrävande och rädd för höga temperaturer.


OBS! Om du inte ser rutan med koden eller länken till köpet råder vi dig att inaktivera AdBlock.

http://Samsung%20Galaxy%20S24%20|%20Samsung%20Store

Köp Samsung Galaxy S24 direkt från Samsung Store: fram till den 26 februari, genom att registrera din smartphone på Samsung Members får du en gratis laddare, ett fodral och en skyddsfilm för displayen.

Snarare Mindre
929 €
LinkedIn